2022.06.01.

Beszállt az ESG Core a ComLabbe

Kisebbségi részesedést vásárolt a vállalati fenntarthatósági és ESG specialista ESG Core Kft. a Comlab Kommunikációs Tanácsadó Kft-ben. A tranzakció nyomán egy kipróbált csapat állt újra össze. A közös cél az, hogy a Comlab vezető szerepet töltsön be a vállalatok Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási (ESG) kritériumok szerinti működésének, az átállás folyamatának a kommunikációs támogatásában. Kiemelt terület a Net Zero 2050-es dekarbonizációs folyamatok elősegítése, azonban a fosszilis energiaipar szereplőivel nem dolgoznak majd.


Üzleti mentorálásból lett tulajdonos a ComLabben az ESG Core, amelynek alapítója dr. Schillinger Attila. Egy évtizede annak, hogy kommunikációs tanácsadóként együtt dolgozott a ComLab alapító tulajdonosaival Császi Dórával és Csajkovszky Krisztinával. Időközben Schillinger vezette a Magyar Sörgyártók Szövetségét, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott az oregoni egyetemen a konfliktuskezelés és klímaváltozás témaköreiben. Az alapítók, érzékelve hogy a siker kritériumai között az üzleti szempontok mellé gyors ütemben zárkózik a fenntarthatóság, 2021 óta dolgoztak a szolgáltatásaik továbbfejlesztésén. Ebbe a folyamatba, üzleti mentorként és külső tanácsadóként kapcsolódott be Schillinger Attila, ez a megújult szakmai kapcsolat nőtte ki magát partnerséggé, amelyben ötvözik a két cég szakembereinek erősségeit. 

A ComLab tulajdonosai: Csajkovszky Krisztina, Császi Dóra és dr. Schillinger Attila

A ComLab 2022 első felében, a kommunikációs tanácsadó cégek közül elsőként bővíti szolgáltatásait olyan ESG kommunikációs területekkel, amelyek elősegítik az ESG beépülését a vállalat stratégiájába, genetikájába és belső kultúrájába. Ilyenek például a klíma kommunikáció, a belső fenntarthatósági célú kommunikáció vagy éppen az érintettek bevonása a vállalat működésébe. Erőteljes hangsúlyt fognak fektetni a beszállítói értékláncok dekarbonizációs kommunikációjára és a legfontosabb belső és külső érintettek eltérő érdekeiből adódó konfliktusok megelőzésére és kezelésére.  

„Attilával többen dolgoztunk már együtt más keretek között. Több mint 20 év stratégiai kommunikációs tapasztalatot hoz magával a ComLabhez, amelyet többek között az Egyesült Királyságban és Németországban betöltött vezető pozícióban szerzett. Az ESG pedig egy izgalmas közös terület, amelynek a kommunikációjában vezető szerepet szeretnénk betölteni ” – mondta Császi Dóra ügyvezető. „Szeretnénk klímaváltozást előidézni a hazai kommunikációs piacon és széles összefogást teremteni azokkal az erőkkel, akiknek szívügye a vállalati fenntarthatóság. Katalizálni szeretnénk a zöldgazdasági átmenetet, segíteni a szereplőket és kommunikációjukat” – fogalmazott Schillinger Attila.

Schillinger elsősorban nagyvállalatok fenntarthatósági vezetőit mentorálja az ESG stratégiai integrálásának folyamatában. Ennek keretében meghatározzák az ESG helyét és szerepét a vállalat üzleti stratégiájában, struktúrájában, kultúrájában és hozzá rendelik az adatgyűjtést és jelentés készítést elősegítő folyamatokat és technológiát. Az ESG Core mellett az Academy for Women Entrepreneurs keretében kezdő hölgy vállalkozókat mentorál és előad felsőoktatási és gazdasági fórumokon az ESG témakörében. A ComLabnél csatlakozik a tulajdonosi körhöz, illetve vezető tanácsadóként segíti majd az ügyfelek munkáját és a csapat irányítását.


A ComLabról

A 9 éves kommunikációs tanácsadó céget Császi Dóra és Csajkovszky Krisztina hívta életre azzal az igénnyel, hogy a vállalatoknak és márkáknak egy olyan gondolkodó csapat támogathassa az üzleti célkitűzéseik mentén közösen meghatározott kommunikációs stratégiáját, akik adatokra támaszkodva találják ki és juttatják el a célcsoportoknak szánt üzeneteket, ezzel friss lendületet és mérhető sikert biztosítva. A jelenleg 18 fős ComLab, széleskörű szektoriális, hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakmai közösség, amelynek ügyfelei elsősorban az IT, pénzügyi, építőipari, ingatlanfejlesztési és élelmiszeripari területekről kerülnek ki.  A tanácsadó cég deklaráltan csak szabadpiaci ügyfeleknek dolgozik és nem fogad el megbízásokat a fosszilis energiaipar vállalataitól.