2020.12.17.

Karácsonyi útravalók

Furcsa év volt 2020, így furcsa lesz a karácsonya is. Távol vagyunk egymástól, nem tudunk együtt ünnepelni, a személyes találkozók hiányát pedig ki így, ki úgy próbálja feledtetni. Mi most azzal, hogy megosztjuk veletek azt, ami mindenkinek a legszemélyesebb: a saját karácsonyát. Fogadjátok szeretettel legkedvesebb ünnepi ajánlóinkat, történeteinket, receptjeinket és hagyományainkat. Boldog karácsonyt kívánunk!

karacsonyi_montazs

Tegyétek idén a lazítást a fa alá. Nem mondom, nehéz lesz egy ilyen év után lelassulni, amikor egyebek mellett a nyugalmunkat is elsinkófálta a korona, de annál jobban fog esni. Némítsátok le a hírfolyamot, a telefont, a befeszülést, hogy még majonézes kukoricasalátát is kell csinálni a karácsonyi vacsorához, vagy mert egy kicsit girbegurba a karácsonyfa.

Legyetek otthon, de tényleg otthon, ne a karanténirodában. Főzzetek krumplilevest piros lábasban.

Olvassatok a kádban Oraveczet, fussátok körbe a házat, a teret, az erdőt, szundítsatok egyet ebéd után, a kanapén összebújva.

Figyeljetek oda egymásra, kihasználva a szuperképességünket, hogy maszkban is tudunk mosolyogni.

Örüljetek úgy egy jó zenének, mint ez a basszusgitáros srác papucsban.

Én ez a fickó leszek és Fleetwood Macet (vagy Sufjan Stevenst) dudorászva fogok átlongboardozni az újévbe. Bármit is tartogat számunkra, a jó pillanatok mindig ott lesznek, ha azokra koncentrálunk.

Kellemes lelassulást,

Csaba

Az idei év számomra szerencsére több jót tartogatott, mint rosszat, de az egyik csúcspont mindenképpen a november volt, amikor Pihe kutya ideiglenes befogadója lettem a Morzsa lakás szervezeten keresztül. A hűvösebb időszak általában nem kedvez a lépésgyűjtögetési hobbimnak,

de kutyával a kedvenc programommá a reggel 7 előtti séták váltak, ami még a réteges öltözködés megrögzött ellensége státuszomból is kimozdított.

Ezt már csak a meleg lakásba való hazatérés fokozhatja, ami mellé forró kávé és karácsonyi dalok járnak. Mit ajánlok? Karácsony közeledtével a Spotify-ra bízom magamat, így a legalapabb populáris 🌟 vagy kicsit klasszikusabb 👼 ünnepi listákat, ezekben nem nagyon lehet csalódni.

Bella

Hogy hogyan készülök a karácsonyra? December elsején mindenkihez megérkezik a karácsonyi hangulat, és elkezdődik a lassú visszaszámlálás Szentestéig. Ezt mindenki máshogy csinálja. Valaki adventi csokikalendáriumot vesz, mások 24 napig előcsalogatják a tavaly karácsony óta magukat jól kipihent Mariah Carey-Michael Bublé párost.

Az én ötletem idén: kézműves sörkalendárium. Ha van valami, amit megtanultam jobban értékelni, amióta itt dolgozom, az egy kemény nap munka után a megérdemelt kikapcsolódás.

Akkor pedig már adjuk meg a módját. Lehet ez csak az én véleményem, de a december 1-2-t kibontva, apámmal egy 4-0-s Chelsea sikerre koccintva a legjobb készülődés a karácsonyra.

Csongor

Marci_karacsony

8 tipp kezdőknek, a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához

Nem tudom, a többség miként éli meg a karácsonyfa-választás folyamatát, de nekem mindig volt benne egy komoly stresszfaktor: mikor vegyem, hol vegyem, milyen és mekkora legyen. Ráadásul a megfelelő fa státuszszimbólum a családon belül, kimondva-kimondatlanul felemel vagy letaszít egy-egy jól megválasztott, szépen díszített karácsonyfa. De jó hírem van minden, hozzám hasonlóan eltévelyedett favadásznak: kijártam eme rítus göröngyös útját, hogy nektek már ne kelljen. Íme tehát a fenyőfaválasztás hét aranyszabálya:

 1. Se túl későn, se túl korán! – Ugyan az áruházak már októberben karácsonyi pompában úsznak és a fenyőfákat is lassan már augusztusban elkezdik árulni, ne dőljünk be a modern kriszmeszkapitalizmus fortélyainak. Bőven ráérünk 4-5 nappal Szenteste előtt kiválasztani álmaink fáját. Később azért nem, mert akkor már az árusoknál is csak az marad, amit mások ott hagytak.
 2. Válaszd a hazait! – Hiába utazik akár több száz kilométert az a szerencsétlen fa, a legnagyobb kárt te tudod benne tenni az utolsó párszáz méteren. Nagy valószínűséggel akkor sem lesz sokkal szebb vagy olcsóbb a fa, ha a város másik végéről hurcolod haza, úgyhogy néz ki a hozzá legközelebb lévő árusító helyet, menj oda időben és csapj le a legszebb fára.
 3. A méret a lényeg! – Komplett családokat választanak szét a fa méretéről szóló viták. Nálunk állandóan a lehető legnagyobb a cél, pedig láttam már a fa tetejét talpra állítás után lefűrészelő apukákat és díszeket a terebélyes fáról leverő gyerekeket. Fontos, hogy a fának nem csak magassága, hanem szélessége is van, úgyhogy a 26 négyzetméteres belvárosi garzonba kis eséllyel fog beférni a 2,5 méter magas fa, hiába közel 4 méter a lakás belmagassága.
 4. Legyen formás! – Mindenki fordította már a fal felé a fának a kevésbé szép, kicsit hiányos részét, pedig ez némi gondossággal megelőzhető. Ne féljünk kibontani, meghúzkodni, kivenni, körbejárni a kiválasztott fát, mert egy formás fa önmagában, díszítés nélkül is gyönyörű tud lenni.
 5. Illat vagy hullás? – Amelyik nem hullik, annak nincs illata sem, amelyiknek jó az illata, az nem éri meg a vízkeresztet. Az élet effajta törvényszerűségeit elég nehéz áthágni, de azért egy kis leleménnyel nem lehetetlen. A hosszúszőrű IKEA-s szőnyegre ne tegyél egy hónapja kivágott ezüstfenyőt, de, ha vízbe állítod vagy vizes rongyot csavarsz a törzsére, akkor valószínűleg kiszolgálja az idejét. A szagtalannak csúfolt nordmann fenyő mellé pedig még mindig tehetünk friss, gyantás fenyőágat, hogy illatokkal támogassuk az ünnepi hangulatot.
 6. Ne otthon állj neki! – Nem véletlenül vannak a faárusok felszerelkezve mindenféle eszközzel és elhiheted, nem csak ők, de a hely és az idő is alkalmasabb a törzs méretre vágásra, mintha te otthon, konyhakéssel állsz neki belefarigcsálni a fát az állványodba.
 7. Mindenből lehet alkudni! – Sokan ódzkodnak az alkudozástól, mert egyre ritkábban találkozunk a hétköznapokban az ilyen kufármentalitással, de az árusok fel vannak készülve rá, hogy arcbőrvastagságtól függően néhány százalékot megpróbálsz majd lecsípni. Ez is a játék része.
 8. Felejtsd el az egészet! – A végére került a legfontosabb útravaló. A hagyomány az hagyomány, a fa viszont élőlény. Sajnos a műfenyővel kapcsolatban zsigeri ellenérzéseim vannak, azt nem tudom jó szívvel ajánlani senkinek. Viszont, ha a lehetőségeid engedik, vegyél élő fát, cserépben, akkorát és olyat, amit fel tudsz nevelni és sok-sok évig veled lehet.
Marci

Tévedés, hogy a karácsony három napos ünnep, amely december 24-én kezdődik. A karácsony legkésőbb december 1-én kezdődik.

Mert karácsony van, amikor a kamasz és a kamaszkorból már kinőtt gyermekem reggelente alig várják, sőt követelik az adventi naptár aznapi bejegyzését, pedig azok mindig csak arról szólnak, hogy velük mi történt abban az évben. Karácsony van, amikor állandóan újabb és újabb adag mézeskalácsot kell sütnünk, mert valahogy mindig elfogy, még a félretett a dobozból is.

Vagy amikor ajándék adományokat csomagolunk együtt cipősdobozokba, hogy rászoruló gyerekeknek is lehessen majd karácsonya.

Karácsony van, amikor december 5-én este még mindig együtt pucoljuk a cipőinket, hogy másnap reggel meglepődjünk, mit hozott a mikulás (pedig mindig csokit és könyvet hoz), és akkor is, amikor hetekig tervezgetjük, hogy kinek milyen ajándék kerüljön a fa alá. Karácsony az is, amikor hagyományosan karácsonyi koncerten ülünk áhítatosan vagy éppen bulizva – például Budapest Báron – a barátainkkal és az összes gyerekeinkkel, hogy utána valamelyikünknél forraltborozással és éjszakába nyúló beszélgetéssekkel folytassuk.

Idén nem lesz forraltborozás a barátokkal, viszont adományozni még könnyebben tudunk, akár egy-két kattintással kedvünk szerint kiválasztva, hogy milyen ügyet szeretnénk támogatni, és az aktuális kedvenc karácsonyi lemezünk is minden este szólhat, amíg várjuk, hogy végre feldíszíthessük a fát, mert „Az Ünnep azé, aki várja”.

Dóri

Az a helyzet, hogy ragaszkodom mindenhez, ami rendszert teremt az életemben. Szeretem, ha a napjaim valamelyest legalább, de hasonlóan zajlanak. Ugyan akkor indulok Kifli kutyával reggeli sétára, előre megtervezem, hogy a héten hányszor és mikor lesz alkalmam edzeni, találkozni barátokkal, barátnőkkel, programozni, melyik este foglalkozom a munkán kívüli kötelezettségekkel.

Nem jelentenek kivételt ez alól az ünnepek sem, a karácsony is hosszú évek óta változatlan menetrend szerint zajlik – bár ez esetben ezt már hagyománynak hívjuk. Vagyis zajlott, egészen két évvel ezelőttig. Közel a 30-hoz is nagyon rosszul érintett, amikor 2 évvel ezelőtt már nekem is részt kellett vennem a karácsonyfadíszítésben és nem csak annyi volt a dolgom, hogy a (10 évvel idősebb) nővéremmel reggel sétáljunk egy nagyot a kutyával, kora délután megnézzünk a moziban valami nagyon karácsonyi filmet, késő délután pedig meglessük az ablakokban, hogy ki hogyan készülődik az estére, hogy aztán izgatottan térjünk haza a feldíszített fára, terülj-terülj asztalkámra és kissé kimerült szüleim ábrázatára.

Két évvel ezelőtt októberben viszont megszületett az unokahúgom, Frida, és hát a karácsonyi hagyomány egy csapásra megváltozott. Karácsonyfát díszítek, Frida babát szórakoztatom és még a gesztenyés bejgli sütésébe is besegítek anyukámnak. Be kell látnom, hogy nem mindig rossz a változás, van, amikor unokahúgot, rendes karácsonyi vitákat, bejglit reggelire és ezzel új hagyományt teremt. Bízom benne, hogy mindenkinek úgy telhet idén is a karácsony, ahogyan azt megszokta, de akkor se legyetek elkeseredve, ha most nem minden pont úgy alakul, mint a korábbi években. Hátha jót is rejteget magában a változás 🌟

És hogy valami kézzelfoghatót is adjak, álljon itt annak a bizonyos gesztenyés bejglinek a receptje (a rum minden esetben valódi rumot jelent) 😉

Boldog karácsonyt!

(Gesztenyés) Bejgli a’la Mama

Note: Nálunk nincsenek kis mennyiségek. A recept 6 bejglire szól, amiből 3-at szoktunk gesztenyemasszával tölteni.

Tészta: 1 kg liszthez ½ kg vajat számítsunk. Hozzáadunk két egész tojást, 2 dl tejben megáztatott és felfuttatott élesztőt, 20 dkg porcukrot és pici sót. Egy éjszakát pihenjen a tészta. Ebből 6 kis rúd bejgli készül.

Gesztenyés töltelék: 3 rúdhoz 90 dkg, tehát rengeteg gesztenye szükséges. Pici vajjal (kb 10 dkg), cukorral, rummal és langyos tejjel (kb 2 dl) keverjük össze homogén masszává. A tésztát nyújtjuk és töltjük, esetleg kiegészíthetjük kevés aszalt gyümölccsel, pici krémbe belekevert gyömbérrel és fahéjjal. Az utóbbiakkal bánjunk óvatosan, mert átvehetik az ízek uralmát a gesztenyés zamat helyett!

Miavecz Fanni

Zsolt_karacsony

Én viszonylag lassan hangolódom a karácsonyra, az éves-rendes John Lewis spot általában annyira érint meg, mint egy rosszabbul sikerült Európa Parlamenti felszólalás: értem, hogy miről szól, de valahogy olyan távoli. Családi hagyományaink is inkább már csak a karácsonyi napokra voltak, bár azokból azért akadt pár fura. Gyümölcsleves bundáskenyérrel(!) 24-én ebédre? Oké. Közös Brian élete nézés Szenteste? Elvégre elég sokat van benne szó Jézusról.

Idén persze minden más lesz, mert először vagyunk hármasban, és a kisfiunknak, Mirónak már szerencsére Luca hozományából is jut. Például esténként Szabó T. Anna Adventi kalendáriumából olvasunk neki egy-egy verset. De én már azt várom igazán, amikor a karácsonyfa alsó ágait egyszerre támadja meg a két szabadtartású nyúl és az épp mindenben a felegyenesedés támaszait kereső kilenchónapos. Meglátjuk majd, ki győz, és ki marad talpon, beleértve a karácsonyfát is. A halántékon legördülő verejtékcseppen megcsillanó ünnepi fény leszünk, vagy inkább csak nevetünk majd ezen is sokat – nektek is csak ezt ajánlhatom.

Zsolt

Nálunk otthon évekkel ezelőtt megszületett egy karácsonyi rituálé, ami a kézzel készített ajándékok birodalmába kalauzolja el a családtagokat. Anyukám és én ápoljuk ezt az ünnepi hagyományt. Vannak, akik a családban megelégedve konstatálják az éppen aktuális ötletünket (ezek főleg a nagymamák 😀, nekik minden évben nagy meglepetés mit találtunk ki). De akad olyan is, aki évről-évre kínosan mosolyog (jellemzően ez Dani, az ikertesóm) és nem igazán igyekszik meggyőzni minket, hogy tetszik neki. Be is igazolódik a gyanú elég hamar, soha többet nem látjuk ezeket a tárgyakat nála. Nem baj, mi anyával minden évben valami újjal jövünk ki!! Nem kell senkinek megijedni, nem kötünk pulóvert, nem goblinezünk margarétákat senki falára és nem kerámiázunk egyedi bögréket sem (bár ez tavaly feljött ötletnek!). Ennél sokkal szofisztikáltabbak az ajándékaink. Egyik évben különböző mintával ellátott – mindenkinek egyedileg kigondolva, hogy mi passzolna – fadobozokat adtunk, amibe mindenki azt tehet, amit akar, közben néha gondolhat a készítőre, ránk. Ugyanis mi is elég sokat gondoltunk rá, amikor óráig csináltuk. 😀Volt kávés minta, virágos, antik hatású, gyümölcsös, sőt még állatmintás is. Ezek a dobozkák azóta is felbukkanak itt-ott a családban, jó rájuk nézni. Egy másik évben az üveg volt a sláger, cukortartó, limonádékiöntő, kávéscsésze, teáskanna… volt minden. Tavaly pedig hógömböket kapott mindenki, ami a fára felakasztható díszként, ez is üveg volt, belül egy kis szimbólummal – őzike, vadkacsa, focilabda, lego figura, teknős – ezeket is személyre szabtuk, nem volt két egyforma. Azt hiszem örültek nekik. És hogy az idén mi lesz a meglepi? Hát maradunk az üvegnél! De most eggyel nagyobb léptékre váltunk: lámpásokat készítünk. Mondom, mi a titkos recept.

Óriás üvegekbe (nagy uborkás, csalamádés üvegek) műhavat teszünk, kis és nagy fenyőtobozokat, farénszarvast, karácsonyfára való díszgömböt, bordó masnit, magyalágat és egyéb ünnepi szépséget, ami a karácsonyi hangulatot idézi meg.

És legbelülre, ebbe a kis “világba” fényfüzért rejtünk, a kapcsolóját pedig az üveg fedőjéhez ragasztjuk, így rejtve el, honnan is indul a fényjáték. Az üvegek nyakára arany, ezüst, bordó vagy zöld masnik kerülnek, kinek melyiket tartjuk legszebbnek. A fűzérek általában melegfényűek, de van, akinek színes égőset választottunk, ettől is egyediek ezek a lámpások. Ha felkapcsoljuk, nagyon szép fényben úszik a szoba. Már nekem is van egy a lakásban, színes égős, szarvasos, egy kis csodavilág jut eszembe, ha ránézek. Azt hiszem idén nagy szükség van ezekre a csodavilágokra, hogy könnyebben észrevegyük az apró, melegséget adó dolgokat. <3

Jávor Zsófi

Az ünnepek során lehetőségünk adódik egy kis csendes, elmélyült olvasásra. Rendhagyó karácsonyi olvasmánylistámmal kívánok áldott, boldog karácsonyt!

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Szerb Antal regénye a magyar irodalom egyik meghatározó alkotása, melyet mindenkinek el kell olvasnia. Megismerjük Mihály, a főhős olaszországi kalandjait, egykori ifjúkori emlékeit. Mégis, ahogy egy kulturális magazin fogalmaz a regényről: „Minden olvasója úgy érzi, róla szól.”

Szabó Magda: Für Elise

A karácsony a szeretet ünnepe, a Für Elise a szeretet regénye. Szabó Magda önéletrajzi ihletésű alkotása a régmúlt korba repíti vissza az olvasót, melynek legnemesebb értékei máig velünk maradtak.

Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

A brit író könyve a nappali sürgés-forgás után nyújt felüdülést (angol) humorával és (szerelmi) történeteivel egy férfi szemszögéből.

Farkas Fanni

A Rákász-Losonczy családban az ünnepek 2018-ban váltak még fényesebbé. Egy nappal Szenteste előtt, amikor a legtöbb ember az utolsó ajándékok vagy egy még vállalható fenyőfa után szalad, mi a szülészetre igyekeztünk, hogy aztán másnap már igazi családként, kislányunkkal együtt örüljünk a karácsonyfának.

Juli érkezése és az idei pandémiás események együtt aztán igazán átalakították az életünket: helyére került a work-life balance-unk, újra megtanultunk énekelni, és örülni az igazán fontos dolgoknak, mint amikor először sikerül átgurítani a kisautót duplo-alagúton.

Ráadásul a december 23-ai születésnap révén nálunk most már egy nappal hosszabbak az ünnepek… azt kívánom mindenkinek, hogy e napok alatt (is) helyre tudja állítani a work-life balance-át, tanuljon meg újra énekelni, és a családjával együtt örülni az igazán fontos dolgoknak. Boldog Karácsonyt!

István

Krisztina_karacsony

A karácsony legklasszabb pillanatai azok a pizsamás reggelek, amikor a kisfiammal és az apukájával belefeledkezünk a legózásba, a meseolvasásba és csak úgy magunknak adjuk ajándékul az időt. Nem sietünk, nem állok bele az órákig tartó konyhai mestermunkákba. A szenteste így kezdődik a szentreggellel, amikor nálunk már mindent betölt az éjszaka főtt húsleves illata (ha igazán klassz húslevest szeretnétek, akkor itt olvashattok hozzá klassz tippeket), és az ebéddel nekem annyi az egyetlen szertartásos cselekedetem, hogy akkurátusan szétbontom, leszűröm, tálalom, hogy a táfelspicc fölött csak hallgathassam az ízek okozta mély csendeket.

Mivel apám pincemester, anyám pedig borász volt valaha, így az ünnepi bor általában már október közepén bekerül a gyűjteményembe, szintén hagyományos családi bortúra keretében teszek szert a többnyire mély vörösborra, idén a Bodri pincészet csúcsbora várja, hogy az asztalunk dísze legyen.

És ha leettük a hófehér abroszt, akkor mindent úgy hagyunk. Aláöltözetbe bújunk, bakancsot húzunk és felmegyünk a kedvenc budaörsi hegyeinkre: körbejárjuk a Kő-hegyet vagy teszünk egy szép kört a Huszonnégyökrös hegyen. (Ha hó lepi a tájat, és ropogós erdei túrára vágytok, akkor a sárga jelzésen északnak induljatok el erre a kellemes harminc kilométerre, csodavilágban találjátok magatokat.) Persze, teletömöm a hátizsákom bejglivel, moszkauerrel és mézeskaláccsal, a termoszokba forró fahéjas-szegfűszeges alkoholmentes almacider kerül, és a hegycsúcsokról nézünk bele a szívünkbe.

Kriszó

A Karácsony meghatározó eseménye számomra a nagy családi karácsony. A mára hagyománnyá vált összejövetelt, ahol kb. 50-en vagyunk, még dédnagyszüleim találták ki, mikor a 8 gyermeküktől a két kezükön megszámlálhatónál több unokájuk lett.

A szokásos ajándékozást ennyi embernek már nem tudták megoldani, így kitalálták, hogy tomboláznak, amihez mindenki visz pár meglepetést magával.

Gyermekkoromra már nagymamámra szállt át ennek megtartása, így mindig fantasztikus élmény volt december 26-án átszánkózni hozzájuk. Kérni a kedvenc számunkat, sorsolni, izgulni, hogy kihúzzák-e (persze, hogy igen, hisz annyi szám kerül kiosztásra, amennyi ajándék van), tombolázás közben „látatlanban cserélni”, hangosan nevetni. Manapság nincs hó, nincs szánkózás, nemcsak gyerekek és unokák vagyunk, de a szeretet ami körbevesz, a jókedv, a nevetés ugyanaz, és a gyermekként megélt izgalmakat igazán szívmelengető érzés gyermekeink csillogó szemében viszont látni.

Melinda

Egy megszállott karácsonyozóhoz híven nálam már a hidegebb idő beköszöntével elindul az ünnepi szezon. Jöhet minden, ami sablonosan karácsonyi: klasszikus dalok (helló, Mariah Carey és Michael Bublé!), filmek (Télapu? Grincs? Ide velük!), a dekorációk előszedésével pedig a plázákkal versenyzem. 🎄

Mindennek a koronája az a pár nap, amit a családommal együtt töltünk: nálunk 24-én reggelre kerülnek az ajándékok a fa alá, majd a legnagyobb örömmel segítek a 7 éves unokaöcsémnek kipróbálni az új játékait.

A hagyományos sütemények eddigre már mind elkészültek, de mindenki kérheti kedvenc édességét is, így kerül a mézes krémes mellé sportszelet süti is az ünnepi asztalra. A sok-sok finomságot aktív társasjátékozással „mozogjuk le”: Dixit, Cash Guns, Sequence és Robbanó cicák – mindet szívből ajánlom!

Kata

Zsuzsi_karacsony

Az idei év sok szempontból szürreális volt, azt semmiképp nem mondhatjuk, hogy szűkölködött volna kihívásokban. Nekem mégis pozitívra billent a mérleg nyelve az év végi számvetésben. Sokat kaptam 2020-tól, és – talán ezért is – a szokásosnál is erősebb bennem az érzés, hogy én is szeretnék valamit adni azoknak, akiknek a december nem feltétlenül mézeskalács illatú.

Adni persze ezerféleképpen lehet, én most megmutatok párat azokból az apróságokból, amik különösen kedvesek a szívemnek, és amik után sokkal jobban esik otthon bekuckózni a YouTube-on 10 órán keresztül loopolva ropogó kandalló elé.

 • Amikor elkészül az ünnepi menü, egy-két adagot tegyél félre (bejglit is!) és vidd el valakinek, aki az utcán tölti a karácsonyt. Ha tudsz, csomagolj egy pár meleg kesztyűt is, vagy mondjuk egy könyvet, amivel két-három órára ki lehet kapcsolni a világot (igen, könyvet).
 • A Pékműhely Vajda Józsija azt találta ki, hogy amikor megveszed nála a napi kakaós csigát, vehetsz pluszban egy Kenyérjegyet, amit ők kifüggesztenek az üzletben, egy rászoruló pedig beválthatja egy friss, ropogós kenyérre.
 • Ha postást vagy futárt vársz, a borravaló mellé tegyél egy borítékba szaloncukrot és pár kedves sort, amiben megköszönöd, hogy fáradhatatlanul járja a várost a sohavégetnemérő online rendelésekkel. Girbegurba karácsonyfás rajzzal next levelre emelheted!
 • Amikor a kiskutyád karácsonyi ajándékát választod ki, csempéssz a kosaradba egy extra játékot is. Add oda egy olyan kutyának, aki amúgy nem kapna semmit, és csomagold is be! „Fura, de igaz: mint ahogyan sok gyerek is a csomagolásnak, a doboznak szentel több figyelmet, és nem a sokszor drága tartalomnak, a kutya esetében is lényeges a csomagolás. Annak kibontása, tépázása ugyanis része a szertartásnak, amitől az ajándékozás más lesz, mint a hétköznapok.” – mondja dr. Pongrácz Péter, az ELTE Etológia Tanszékének oktatója, aki egy csodálatos cikket is írt a témában, mert neki is fontos, hogy #mindenkutyakapjonajándékot. Nekem évek óta a szenteste fénypontja, amikor azt nézhetjük, ahogy Boldizsár kutyánk tépi, cincálja a csomagolópapírt az ajándékáról, semmi pénzért nem hagynám ki.

Kívánom, hogy 2021 pont olyan legyen, amilyennek szeretnétek!

Zsuzsi

Eddig én voltam a legfiatalabb a családban – anyukám, a nagyszüleim mind azon voltak, hogy az általuk fenntartott hagyományokat én is megismerjem, és hasonlóan lelkesedjek értük. 2020 azonban nálunk is meghozta a változást – már nem én vagyok a legkisebb, ugyanis nemrég megszületett az unokahúgom, aki a nagyszüleim első dédunokája címet is elnyerte. Ettől az évtől kezdve már nem az X generáció szokásaival indul az advent, hanem az új családtag szülei azok, akik felidézik az emlékeket, alakítják az új ünneplést a lurkóval. Eddig én is csak élveztem, hogy együtt a család, most azonban mindenki hozzátesz valamit az építkezéshez, én a mindegyikünk által ismert hagyományok helyett a saját tradícióim közül választottam. Amióta megjelent, azóta minden decembert a Grinccsel indítok. Eleinte még szinkronosan, ma már eredeti nyelven szórakoztatom magam Jim Carrey csodamókás alakításával, és a szívmelengető történetet eddig még nem sikerült megunnom. Szeretném, ha az unokahúgomnak is legalább annyit jelentene a film, mint nekem. Vagy ha nem is ez, akkor az animált verziója – azt hallottam, attól kevésbé félnek a gyerekek. 🙂

Varsányi Zsófi

jandi_kari

#közöskarácsonyfadíszkészítéseredménye3évesfiammal 

Jandi