Podcast 2020.02.11.

Ugorj fejest a hallgatásba!

Üdv a podcast hallgatás gyakorlati oldalán! Ha már mindent megtudtál az elméleti alapokról és a márkák és a podcast viszonyáról, ideje, hogy fejest ugorj a hallgatásukba. Összegyűjtöttünk neked pár kezdő tippet a belerázódáshoz, de szigorúan ajánljuk a saját kedvencek felkutatását! Ha gondolod, írd meg nekünk, te mire jutottál, nem fogsz süket fülekre találni.

Úgy érzed, jól jönne a gyakorlat előtt egy kis elméleti alapozás? Kattints ide és már mondjuk is!

ajanlos_illusztracio-01

MargóFeszt podcastek

A Margó Irodalmi Fesztiválban évek óta az egyetlen rossz, hogy párhuzamosan futnak szuper programok és a délutániak kezdete rendre belelóg a munkaidőmbe. Lehet persze szétválni, programot felezni, beosztást készíteni vagy megpróbálni egyszerre két helyen lenni, de ennél sokkal jobb megoldás született: a Margófeszt podcast, ahol szinte az összes beszélgetés visszahallgatható szuper minőségben, így a két Margó közti időt is remekül meg lehet tölteni irodalommal.

Az egyik legizgalmasabb beszélgetésre teljesen véletlenül bukkantam: nem biztos, hogy magamtól elindítom A nyúl formájú kutyáról szóló beszélgetést, de végül a szerző, Dániel András és Veiszer Alinda egy irodalomtörténésszel és pszichológussal kiegészülve sokszorosan visszaigazolták a Shuffle funkció létjogosultságát. De csodálatos dolog belehallgatni Nádasdy Ádám, Nádas Péter vagy Al Ghaoui Hesna gondolataiba is. És érdemes pótolni Dragomán György Rendszerújra könyvbemutató beszélgetését is, ritkán társul ilyen kemény könyvhöz ilyen könnyű beszélgetés!

Luca

vegleges_divider-01

Crash On My Couch

A Crash On My Couch a címéhez illően olyan érzést kelt bennem, mintha egy nappali kellős közepén ücsörögnék egy baráti beszélgetés alatt. Ha egy mondattal kéne jellemeznem, akkor a fun factek podcastjeként hivatkoznék rá: a heti epizódok biztos eleme a weekly idiot szegmens, de ezen kívül rengeteg valós kincskeresésről, japán érdekességekről, összeesküvés elméletekről, könyvekről, párkapcsolatról is beszél Arden Rose és Will Darbyshire, akik YouTube karrierjük során találtak egymásra, és most már 5 éve Anglia és Amerika között ingázva gyártják a közös tartalmat a közösségi felületeikre. Egyelőre 1 évados a podcast, de érdemes követni, mert a hírek szerint hamarosan útjára indul a második évnyi kalandozás a kanapék között.

Az egyik kedvenc epizódom a COMC 14 – Oak Island Treasure, Dog Mayor & Accidental Burials címet viseli: szó esik egy településről, ahogy egy kutyát választottak polgármesternek, kiderül, hogyan lehet valaki életben, miközben a halotti bizonyítványát lobogtatja a kezében, és a méltán híres, elátkozott Oak Island kincskereső hadműveletéről is szót ejt a humoros páros.

Párnacsata podcast

Hiánypótló podcastnek tartom, legfőbb célja, hogy olyan témákra hívja fel a figyelmet, amiről nagyon kevés szó esik a médiában és a hétköznapi beszélgetések során. Az első két évadban 3 lány vezette a műsort: ketten YouTube tartalomgyártók, és egy pszichológus barátnővel kiegészülve alapították meg a Párnacsata teamet. A név, illetve a felállás senkit ne ijesszen meg (főleg ne a férfiakat), ahogyan a lányok is nyilatkoznak a podcastről: a fő elv a girls support girls and boys, így mindenkihez szólnak az epizódok során. Az 1-1,5 órás adások során személyes tapasztalataikat osztják meg, így egy nagyon emberközeli, baráti, támogató közösségben érezhetjük magunkat mi is.

Talán itt a legnehezebb epizódot kiemelni, mert mindegyiket egyaránt fontosnak tartom, de talán a Pszichológushoz járni menő vagy a Mi így szorongunk című epizódot emelném pódiumra, mert a mentális egészséget még mindig nagyon kevesen priorizálják az életükben, és mint érintett, én is igyekszem felhívni mások figyelmét az ezzel kapcsolatos tévhitekre.

Today, Explained

Az utóbbi pár hónapban a reggeli tömegközlekedéseim részévé vált a Today, Explained. Gyakran nem jut időm végigolvasni a nagyvilág híreit a dolgos hétköznapokon, az alig félórás epizódok azonban mégis lehetővé teszik, hogy naprakész legyek mindennel, és ne érjenek váratlanul például The Crown sorozat epizódjait megidéző brit királyi család történései, vagy ne nézzek furán a gimis rokonom „OK boomer” beszólásai hallatán.

Az ajánlott epizódom az utóbbi történéshez kapcsolódik. Engem nagy ívben elkerült a millennials vs. más generációk harca, így muszáj volt rákeresnem, mire használják az „OK boomer” kifejezést, és egyáltalán honnan került be a mindennapokba. Érdekelt, mert rengeteg cikkben, posztban, képaláírásban, üzenetben olvastam, mégsem jöttem rá, milyen hangulatot, milyen érzéseket kellene kiváltson belőlem. Az epizód szuper: részletes magyarázattal, levezetéssel, véleményekkel fejti ki a kifejezés eredetét. Örömmel ajánlom mindenkinek, aki kevésbé van otthon a mémek világában – ez után már nem fogok nagyokat pislogni, mikor ezt kapom válaszul egy lelkesen írt üzenetemre. Az OK, boomer epizód itt meghallgatható.

Zsó

vegleges_divider-01

Oh Yes!

Az „Oh Yes!” podcastet a Breathe Carolina nevezetű amerikai elektronikus zenei duo tagjai, David Schmitt és Tommy Cooperman készítik (egyelőre 1 évad jelent meg 24 résszel). A műsor minden epizódjában más és más vendéggel folytatnak tökéletesen kötetlen beszélgetést. A meghívottak között a zenekar barátai, ismerősei szerepelnek: fiatal zenészek, producerek, művészek stb.  A tartalmas és humoros beszélgetések során betekintést nyerhetünk a meghívott vendég szakmai és személyes életébe.

Episode 9 (Nick Martin of Sleeping with Sirens): Ebben az epizódban a házigazdák egy post-hardcore együttes gitárosával beszélgetnek (tudniillik a Breathe Carolina elektronikus rockzenekarként indult, így a hardcore és metál színtéren is jelentős ismertséggel rendelkeznek), aki egy rendkívül kedves fickó és még kellemesebb beszélgetőpartner. Amellett, hogy betekintést kapunk a zenekari élet kulisszái mögé, szó esik a turnékkal járó tetemes alkoholfogyasztásról és arról, hogyan változott meg a gitáros élete az absztinencia óta.

Tomi

vegleges_divider-01

Pivot

A Pivotban az egyik kedvenc influenszerem, Scott Galloway, az NYU legviccesebb marketing professzora és Kara Swisher elemzik a tech, start-up és üzleti világ legfrissebb és legérdekesebb történéseit. Amellett, hogy lefordítják az üzleti zsargont emberi nyelvre, tetszik benne, hogy sokszor megpróbálják előre jelezni, hogy melyik ötletek lesznek a nyerők és ezekre reflektálnak is később, hogy mi jött be és mi nem.

Nagyon élveztem követni a WeWork és Adam Neumann körüli krízist és a találgatásaikat a potenciális kimenetekről, ezért az erről szóló részeket ajánlom.

Picture this

A két YouTuber, Chelsea és Tony Northrup fotós podcastjét azért szeretem, mert a legújabb fényképezők, trendek és tippek mellett a fotózás történelmére is fókuszálnak. A híres és meghatározó fotók – mint például az Afgán lány vagy a Földkelte – története mellett pedig a társadalomra gyakorolt hatásukat is bemutatják.

Én ezért kifejezetten a 27. epizódot (How Photography Changed the World) ajánlanám.

Peti

vegleges_divider-01

Learn Italian with Lucrezia

Ha már nem elég a reggeli croissant, vagy az ebéd utáni eszpresszó ahhoz, hogy visszahozzam az olasz életérzést, akkor bekapcsolom Lucrezia Oddone podcastját: a dallamos nyelv hallgatása garantáltan segít felidézni a zsúfolt olasz utcák hangulatát, az edukatív tartalmaknak köszönhetően pedig még az olasz tudásunkat is tovább csiszolhatjuk.

Episodio 21. Francesca ed io parliamo di apprendimento, app, insegnanti madrelingua e molto altro

Kata

vegleges_divider-01

99% Invisible

Izgalmas feladatot vállalt fel a 99% Invisible stábja: a természetesnek tűnő folyamatok mögötti rendszerekre, gondolatokra, tervezési szempontokra világítanak rá. Egy-egy témáról szisztematikusan hántolják le az újabb és újabb rétegeket, egészen a vázszerkezetig, vagy ahogy ők fogalmaznak: a láthatatlan struktúrákig, amik alakítják a világunkat.

Ízelítőnek ajánlom a Mini Stories című, kétrészes adást, amiben a stáb tagjai pitchelnek 1-1 olyan történetet, amit érdekesnek találtak, de egy teljes műsoridőt nem töltenek ki. Összesen 8 történetet hallgathatunk meg, történetenként 10-15 percben.

The Secret History of the Future

Nagyon klassz ennek a podcastnak az alapötlete: a múlt és a jelenkor technológiai folyamatait összevetve világítanak rá a megegyező mintákra, újra és újra bebizonyítva, hogy a történelem ismétli önmagát. És ami még jobb üzenete a csatornának, hogy a múltban történteken okulva hogyan változtathatjuk meg a gondolkodásunkat a modern technológia fejlődéséről. A csatornát a Slate és az Economist egy-egy újságírója készíti roppant alapossággal, és olyan szakértőket szólaltatnak meg benne minden adásban, mint a Slack CEO-ja, a Microsoft kutatója vagy éppen a legendás Victoria and Albert múzeum (a történelem első és mai napig legnagyobb iparművészeti múzeuma Londonban) igazgatója.

Kezdésnek javaslom az Infinite Scroll című epizódot, amiben az információs túlterhelés jelenségét járják körbe.

– Olvastad Cicero legutóbbi beszédét?

– Nincs rá időm!

Csaba

vegleges_divider-01

Kontra

A magyar bringás média körülbelül olyan, mint a kerékpárút-hálózat: fájóan hiányos, és ahhoz, hogy jobb legyen, vagy szakértelem nincs, vagy pénz, esetleg egyik sem. Ebbe a közegbe csapódott be bő három hónapja a Kontra, ami végre mellé- és félrebeszélés nélkül veszi elő a kétkerekű témákat. A bringát kizárólag közlekedésre használóknak talán kicsit túl profi a megközelítés, de nem kell ahhoz autó árban venned kerékpárt, hogy izgalmas legyen belehallgatni egy-egy epizódba.

Ha épp vásárláson vagy -cserén töröd a fejed, kezdd bátran a Hogyan válassz magadnak megfelelő bringát? duplaepizóddal, ahol kétszer egy órában, (ár)kategóriákra bontva érkeznek a tippek és tanácsok, és még a márkanevek sem lesznek kisípolva. 😊

Zsolt

vegleges_divider-01

Az élet, meg minden

Az élet, meg minden az egyik kedvenc magyar podcastom. Házigazdája, Tóth Szabolcs Töhötöm újságíró, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettese portréinterjúkat készít inspiráló emberekkel. Igazi slow-élmény ez: a beszélgetések másfél-két óra hosszúak, valódiak és mélyre mennek. Ahogy azt ma mondani szokás: hozzáadott értéket képviselnek.

A témák szerteágazóak, a vendégek izgalmasak – hadd emeljek ki közülük hármat:

  • Koleszár Adél a Capa Intézet ösztöndíjasaként a mexikói tömegsírokat kutató anyákról készített megrázó fotósorozatot,
  • Dezső András – korábban a HVG, ma az Index újságírója – a 70-es évektől napjainkig tartó, magyar szervezett bűnözésről írt könyvet,
  • Tuza-Ritter Bernadett a modern kori rabszolgatartásról forgatott dokumentumfilmet “Egy nő fogságban” címmel, egy magyar csicska történetét feldolgozva.

Szabolcsnál felkészültebb hosttal én még nem találkoztam, és az alapossága nem áll meg az interjú felvétele előtti kutatómunkában: minden adás több oldalnyi, részletes, linkekkel és hivatkozásokkal teletűzdelt leírást kap. Szép!

Az élet, meg mindent azért is szeretem nagyon, mert elég erős ahhoz, hogy a virtuális térből kilépve a valódi életembe is átnyúljon. A Jászberényi Sándorral készült beszélgetés hatására néztem meg például az Örkényben “A lélek legszebb éjszakája” előadást, nemrég pedig Dezső András vezetésével mentünk családilag egy városi sétára. Szóval nekem tényleg sokat adott, szívből ajánlom nektek is.

Zsuzsi

vegleges_divider-01

Hol a pénz?

Spotify

Apple Podcasts

Őszintén szólva kezdő podcaster vagyok, amit elsősorban annak tudok be, hogy szerintem ez egy autós-futós műfaj, én pedig csendben szeretek futni, a kocsim pedig egy 20 éves sexy dinoszaurusz, ami alkalmatlan a digitális kor eszközeivel való együttműködésre. Amikor mégis podcastokat hallgatok, vagy minden rendszert nélkülözve az ismerőseim gondolataira vagyok kíváncsi vagy az Index Hol a pénz? rovatának rajongótáborát erősítem. Utóbbi nagy előnye, hogy olyan komplex gazdasági-üzleti témákat veséz ki érthető módon, ami egy újságcikk formájában teljesen befogadhatatlan lenne.

Beck Marci

 

Illusztráció: Bencze Rita